leasing-utilitaire

Koopt, huurt of least u een bedrijfsvoertuig?

De aankoop van een bedrijfsvoertuig brengt een aanzienlijke investering met zich mee. Hoewel dealers vaak aanzienlijke kortingen geven, kan het kopen van een vrachtwagen een bedrag van vijf of zes cijfers zijn. Als u dus een nieuwe bestelwagen nodig hebt, moet u erover nadenken of u hem koopt, least of huurt.

Leasen van vrachtwagens of bestelwagens, gebruik in plaats van eigendom

Leasen is het op lange termijn huren van vrachtwagens of bestelwagens. Het principe is eenvoudig: bij een leasingcontract gebruikt de ondernemer de nieuwe of gebruikte vrachtwagen gedurende een overeengekomen periode in ruil voor huur. Maar het belangrijkste verschil met leasing is dat de leasingnemer alle rechten, risico’s en verplichtingen heeft die de leasinggever normaal heeft. In geval van schade of defect is de gebruiker dus aansprakelijk.

Maar omdat het meestal om nieuwe bedrijfsvoertuigen gaat, zijn de kosten van reparatie en onderhoud vaak niet hoog. Bovendien zijn er contractvarianten waarin reparaties en dergelijke al in de maandelijkse leasetermijnen zijn begrepen.

Leasing spaart eigen vermogen

Deze vervroegde overdracht is uit fiscaal oogpunt interessant, omdat de geleasde goederen eigendom van de leasemaatschappij blijven en niet op de balans van de maatschappij komen te staan. Hierdoor blijven de liquiditeit en de kredietlijn met de bank behouden – en wordt vrachtwagenleasing bijzonder aantrekkelijk voor kleine en middelgrote ondernemingen, bijvoorbeeld transportbedrijven met weinig eigen vermogen. Vooral als de voertuigen regelmatig en langdurig gebruikt worden. De kosten en de opbrengsten van de belegging lopen in zekere zin parallel.

Voor wie is leasing van bedrijfsvoertuigen bedoeld?

Leasing van bedrijfsvoertuigen wordt steeds populairder, vooral bij kleine en middelgrote bedrijven die altijd op de hoogte willen zijn van de nieuwste technologie en voor wie het gebruik belangrijker is dan het bezit. De soms zeer hoge aanschafkosten van vrachtwagens of bouwmachines zijn meestal niet gemakkelijk te dragen door de beperkte liquiditeit. Met leasing van bedrijfsvoertuigen vindt u een ideale financieringsoplossing die ook nog eens een belastingverlagend effect heeft.

De aankoop van een bedrijfsvoertuig

leasing-utilitaireEnerzijds is daarvoor eigen vermogen of een banklening nodig, want de koopprijs, inclusief BTW, is onmiddellijk verschuldigd. Aan de andere kant is het mogelijk belastingvoordelen te genieten: de vrachtwagen komt op uw balans en kan afgeschreven worden. Een vrachtwagen kopen kan dus interessant zijn, bijvoorbeeld voor grote transportbedrijven met een groot wagenpark. Zij die waarde hechten aan eigendom en willen profiteren van de toegenomen waarde van hun wagenpark, vertrouwen op de aankoop van vrachtwagens.

Dit betekent echter ook dat de verantwoordelijkheid voor het voertuig bij de eigenaar ligt. Kosten en diensten zoals belastingen, onderhoud, verzekering en andere moeten dus door de eigenaar zelf betaald worden. Dit geldt ook voor vervanging in geval van schade.

Verhuur van bestelwagens voor occasioneel gebruik

Het huren van vrachtwagens en aanhangwagens is het tegenovergestelde van het kopen of leasen van vrachtwagens.

Het is een verbintenis op korte termijn en alle kosten voor het voertuig zijn al in de huurprijs inbegrepen.

Aangezien er geen vaste looptijd is, kan het financiële risico tot een minimum worden beperkt als de economische situatie of de bestellingen veranderen. De snelle beschikbaarheid van de voertuigen stelt de logistici in staat operationeel te blijven, zelfs bij een kortstondige interventie, bijvoorbeeld in geval van overcapaciteit aan bestellingen. Bovendien kunnen de huurkosten van de belastingen worden afgetrokken als bedrijfskosten.

Als bedrijfsvoertuigen niet het hele jaar door gebruikt worden, kan vrachtwagenverhuur een interessante optie zijn. Leasen op korte termijn is ook een goede oplossing om het vrachtwagenpark op korte termijn en voor een voorspelbare periode uit te breiden. Als de voertuigen echter regelmatig en op lange termijn gebruikt worden, kan langetermijnhuur of leasing de geschikte oplossing zijn.

Trucks of lichte bedrijfsvoertuigen kopen of leasen?

Bovendien zijn de maandelijkse leasingbetalingen fiscaal aftrekbaar. Vaste maandelijkse betalingen bieden dus meer planningszekerheid. Aan de andere kant verbindt de ondernemer zich voor één tot vijf jaar, afhankelijk van de hoogte van de maandelijkse betaling. Bovendien is de beëindiging van een leasingcontract over het algemeen uitgesloten. Maar als u uw vrachtwagenpark up to date wilt houden en uw eigen vermogen wilt behouden, moet u vrachtwagenleasing overwegen.

Hoe werkt leasing van bedrijfsvoertuigen?

Bedrijfsvoertuigen leasen is eenvoudig en gemakkelijk. U hoeft alleen maar het voertuig van uw keuze uit te kiezen bij een vertrouwde dealer en een offerte-aanvraagformulier in te vullen met vermelding van het exacte model, de aankoopprijs, het tarief en de looptijd die u van de leasemaatschappij wenst. In de meeste gevallen zult u binnen korte tijd een persoonlijke offerte ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *